Ogłoszenie 

Euro Truck Simulator

Witam, dnia 19.01.2012 został zamknięty hosting plików Megaupload, a jak wiecie prawie wszystkie linki w dziale Download pochodziły właśnie z tego serwisu, teraz można powiedzieć że nie mamy żadnych modów w naszym dziale Download . Razem z "Team GTS.ITruck.pl" postaramy się jak najszybciej uruchomić na nowo dział Download, również oczekujemy na waszą pomoc . Przepraszamy za utrudnienia .
Administracja Forum GTS.ITruck.pl .

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: B@rT
2010-12-26, 14:28
Opłaty drogowe
Autor Wiadomość
B@rT 

Wysłany: 2010-09-11, 15:46   Opłaty drogowe

Zgodnie z zapisami ustawowymi, za rok przestaną w Polsce obowiązywać winiety. Zastąpi je elektroniczny pobór myta oficjalnie nazwany Krajowym Systemem Opłat Drogowych, który ma zacząć funkcjonować od 1 lipca 2011 r. Płacić będą właściciele pojazdów użytkowych o masie całkowitej powyżej 3,5 tony oraz autobusów. Na razie nie wyłoniono jeszcze operatora i w związku z tym nie wiadomo, jaki system wejdzie w życie – satelitarny (jak w Niemczech), czy naziemny, oparty na technologii mikrofalowej 5,8 GHz (jak w Austrii), a może mieszany...? Opłata będzie pobierana za każdy przejechany kilometr, ale nieznane są stawki za przejazd.

~SlawekDXi 
User

Wysłany: 2010-09-12, 17:09   

W Czechach nawet mają ;/,Jak by nie mogli ściągnąć od Pepików ;P

~papcio.brusy 
User

Wysłany: 2010-09-12, 18:02   

oto opinia mojego ojca: "Fajnie gdyby zrobili coś na wzór Austrii, załamałbym się gdyby zrobili takie g**** jak Słowacja.

`Max93 
( √ιק )

Wysłany: 2010-09-12, 19:28   

Mogą zrobić tak jak we włoszech jest.
Są normalne bramki tylko, że odpowiednio podzielone.
Telepass -> przejazd pod bramkami z zamontowanym urządzeniem radiowym.
Bramki w których płaci się wyłącznie kartami płatniczymi.
Bramki, w których płaci się mieszanie.
Bramki, w których płaci się wyłącznie pieniądzem.

B@rT 

Wysłany: 2010-09-12, 19:46   

Max93, to to prawda ale większość by się gubiła tak samo jak we Włoszech jest :d

~mikson93
User

Wysłany: 2010-09-13, 13:29   

Fakt te Słowackie "coś" to porażka. O ile sie nie myle to naziemny jest tańszy więc pewnie on wygra :P

`Max93 
( √ιק )

Wysłany: 2010-09-13, 16:29   

Wszystko jest z daleka widoczne B@rt tylko, że jak we włoszech jedzie jakiś straniero (obcy, obcokrajowiec lub z innego miasta) to oni się najczęściej gubią.
Widziałem jak BMW X5 z niemieckimi blachami (chyba, nie pamiętam do końca) z przyczepą kempingową 2 osiową, czyli bardzo długą cofało z pod bramek TELEPASS.
Nawet na asfalcie są znaki pomalowane.
Pomarańczowy na Telepass, niebieski na Card a białe na resztę.
W większości europy widziałem takie rozwiązanie oprócz, Czech, Niemiec (gdzie łapią sygnał z satelity a osobówki nic nie płacą za przejazd). Na Słowacji mnie nie było i nie mogę tego komentować.

B@rT 

Wysłany: 2010-09-13, 16:38   

Max93, no wiem wiem ale u nasz długo by trwało zanim by sie do tego przyzwyczaili ...

~Czaja 
User

Wysłany: 2010-09-14, 21:19   

B@rT napisał/a:Max93, no wiem wiem ale u nasz długo by trwało zanim by sie do tego przyzwyczaili ...
W polsce by bylo tak tir 120km/h i Chuj bramka polamana

B@rT 

Wysłany: 2010-09-14, 21:48   

Czaja, masz warna za wulgaryzm a bramki się na łamią tylko składają przy takiej sytuacji jak pojazd uderza w nią !

~volvo f88 
User

Wysłany: 2010-09-15, 19:20   

W Irlandi kiedyś były bramki ale że były korki to bramki zlikwidowano teraz przejezdzając dany odcinek kamera robi ci foto ty płacisz w najblizszym sklepie lub stacji benzynowej można tez kupic easy pass (takie małe coś naklejane na szybę) i opłata (mniejsza) jest pobierana beposrednio z konta

`GrubSon 
( √ιק )

Wysłany: 2010-09-19, 18:41   

We włoszech mozna się pogubić...a z reszną nie można tylko bardzo łatwo ponieważ kiedyś w włoszech był ruch prawostronny tak jak w anglii...i tylko zmienili samochody i pasy ruchu a drogi zostały.

~NorbiWTL02 
User

Wysłany: 2010-09-20, 16:12   

Pożyjemy zobaczymy jak to będzie. Najpierw niech drogi i warunki na drogach zmienią a póżniej myślą o myto. I wszędzie będzie inaczej nie patrzcie w ten sposób zauważcie że w Niemczech Włoszech maja inne drogi niż u nas

`GrubSon 
( √ιק )

Wysłany: 2010-09-20, 19:52   

Widziałeś Włoskie drogi? Są dziurawe jak w polsce,szczegulnie boczne ale autostrady są troche lepsze ale nie są takie jak w Niemczech...we Włoszech są najgorsze łaczenia na wiaduktach...jak na koniu podbija cie ciagle...mój tata oberwał sobie zderzak we włoszech przez te ich łaczenia...a w Niemczech, mieszkańcy do pracy jadą autostradą i do tego z nawigacją gdzie landówka maja o wiele bliżej...a wiesz czemu bo do 7,5 autostrady sa bezpłatne...ale od tego roku do przyszłego mają wprowadzić dla wszystkich...i to nie tylko na autostradach ale na drogach szybkiego ruchu też...wiem bo jeżdzę z tatą po Europie i nie zar byłem w takich państwach.

`Max93 
( √ιק )

Wysłany: 2010-09-20, 20:07   

A gdzieś ty GrubSon był w tych Włoszech? Jeżeli na południ to się zgodzę, że tam są potupaje ale jeśli na północy to przepraszam cię ale trochę bredzisz. Co roku tam jeżdżę i widziałem dużo (też po europie z tatą camionem latałem). Na północy nie można porównać dróg do tych co są na południu.

Można zauważyć taką zależność:
czym bliżej obcasa tym są gorsze drobi i jest większy syf. Nawet w małych miasteczkach są o niebo lepsze drogi niż w Krakowie (przyrównuje sobie małą włoską mieścinę nieopodal Pavii).

W niemczech też się zdarzają autostrady z łączonych betonowych płyt ale tego pewnie nie zauważyliście. A z resztą co będziemy Niemcy przyrównywać; wiadomo, że u nich jest wszystko naj.

Odpowiedz do tematu